Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetPomilovanje u Bjelorusiji: Lukašenko oslobađa 30 zatvorenika

Pomilovanje u Bjelorusiji: Lukašenko oslobađa 30 zatvorenika

Prema saopćenju iz kabineta predsjednika Bjelorusije, izvršnom naredbom pomilovanje je dobilo 14 žena i 16 muškaraca. Ovo pomilovanje je uslijedilo u trenutku kada Lukašenko doživljava pritisak zbog zahtjeva za oslobađanje zatvorenika.

Pritisci na vlasti

Nekoliko pomilovanih zatvorenika navodno je bilo lošeg zdravlja, dok su drugi bili starije životne dobi. Lukašenko se hiện posljednjih mjeseci suočava s povećanim pritiskom i brojnim apelima za puštanjem iz zatvora onih koji su muprotivili tokom svoje vladavine.

Historija pomilovanja

Naime, Lukašenko je početkom jula ove godine pustio grupu od 18 zatvorenika. Među njima je bio i Rihor Kastusiou, opozicioni veteran koji boluje od raka. Ovo pomilovanje je izazvalo različite reakcije javnosti i analitičara.

Oslobođenje Nijemca Rika Krigera

U prethodnom mjesecu, Lukašenko je također pomilovao Nijemca Rika Krigera, osuđenog na smrt zbog optužbi za špijunažu. Njegovo oslobađanje je potom rezultiralo velikom razmjenom zatvorenika između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.

Prosvjedi iz 2020. godine

Podsjetimo, Lukašenko je 2020. godine koristio policiju i snage sigurnosti da uguši masovne proteste. Ovi protesti su uslijedili nakon izbora koje su opozicija i Zapad optužili za namještanje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -