Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetNestanak Struje u Libanu: Elektrane Zahrani i Deir Ammar Neaktivne

Nestanak Struje u Libanu: Elektrane Zahrani i Deir Ammar Neaktivne

Libanska elektroprivreda, EDL, suočava se s ozbiljnim problemima zbog nestanka struje u zemlji. Posljednja funkcionalna jedinica u elektrani Zahrani zatvorena je zbog potpunog iscrpljivanja rezervi dizel goriva. Ove elektrane, uključujući Deir Ammar, trenutno su van funkcije.

Utjecaj na Infrastrukturu

Ovo isključenje uzrokovalo je nestanak struje širom Libana, što je značajno utjecalo na kritičnu infrastrukturu. Aerodromi, luke, vodene pumpe i kanalizacione sisteme suočili su se s ozbiljnim posljedicama. Većina vitalnih objekata, uključujući zatvore, također je pogođena ovim problemom.

Napori za Rješavanje Problema

Vršilac dužnosti ministra energetike, Walid Fayad, potvrdio je da se radi na rješavanju situacije. Istakao je da će jedinice EDL ponovo biti puštene u rad čim se osigura dostava dizel goriva. Prva očekivana isporuka planirana je za prvu sedmicu septembra.

Politička Nestabilnost i Rješenja

Fayad je pozvao građane na strpljenje i naglasio da tekući politički sukobi ometaju pronalaženje rješenja. Također je istakao da je iračka obaveza za isporuku goriva još uvijek na snazi, ali je neuspjeh libanskog parlamenta usporio proces isporuke.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -