Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeMagazinFilm/TVPremijera dokumentarnog filma "Biang Biang Express" na Sarajevo Film Festivalu

Premijera dokumentarnog filma “Biang Biang Express” na Sarajevo Film Festivalu

Prikazivanje na Sarajevo Film Festivalu

Dokumentarni film “Biang Biang Express” reditelja Nikole Stojanovića premijerno je prikazan danas na 30. Sarajevo Film Festivalu. Ovaj film je dio Takmičarskog dokumentarnog programa. Stojanović, poznati reditelj, ranije je osvojio nagradu Srce Sarajeva za svoj kratki film “Šerbet” 2019. godine.

O sadržaju filma “Biang Biang Express”

“Biang Biang Express” sniman je ovog maja u Xi'anu, provinciji Šansi. Film je rezultat programa razmjene studenata pod nazivom Looking China. Za dvije sedmice, Nikola i još devet studenata imali su zadatak da stvore kratki dokumentarni film. Jedina članica ekipe pored Nikole bila je kineska producentkinja Bai Qian.

Ljudska priča i lokalna kultura

Film istražuje živote radnika u Xi'anu, fokusirajući se na proces pravljenja lokalnog specijaliteta, Biang Biang nudli. Prikazuje put od farmera, preko radnika u fabrici, do kuhara i gostiju. Film naglašava autentičnost ljudi Xi'ana i njihovu povezanost s okruženjem.

Stojanovićev doprinos filmskoj umjetnosti

Nikola Stojanović je talentirani filmski reditelj i montažer. Diplomirao je kao jedan od najboljih studenata na Katedri za filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Njegov rad nastavlja inspirisati i povezivati kulturu i ljude kroz umjetnost.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -