Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetPrvi slučaj dječje paralize u Gazi izaziva zabrinutost

Prvi slučaj dječje paralize u Gazi izaziva zabrinutost

Palestinski zdravstveni zvaničnici prijavili su prvi slučaj dječje paralize kod nevakcinisanog 10-mjesečnog djeteta u gradu Deir al-Balah u Gazi. Ova prvotna pojava bolesti u posljednjih nekoliko godina potakla je zabrinutost u zajednici, koja svakodnevno trpi razaranja i bombardovanja.

O ozbiljnosti dječje paralize

Dječija paraliza, koja se obično širi kontaminiranom vodom, potencijalno je smrtonosna i uglavnom pogađa djecu mlađu od pet godina. Samo su Pakistan i Afganistan zabilježili neprekidno širenje ove bolesti, dok su mnoge druge zemlje uspjele suzbiti njen nastanak.

Poziv na vakcinaciju

Generalni sekretar UN-a, Antonio Guterres, pozvao je na hitne sedmodnevne pauze u borbama, kako bi agencije mogle pokrenuti kampanju vakcinacije u Pojasu Gaze. Guterres je naglasio da će biti potrebno najmanje 95 posto pokrivenosti vakcinacijom kako bi se spriječilo širenje poliomijelitisa.

Planovi vakcinacije

Paleoštinsko Ministarstvo zdravlja, uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), UNICEF-a, i drugih partnera, planira osigurati dvije kapi nove oralne vakcine tipa 2 (nOPV2) za više od 640.000 djece mlađe od deset godina. Ova kampanja će se provoditi tokom dva kruga vakcinacije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -