Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetSukob u Gazi i američka politika: Bidenov poziv na mir

Sukob u Gazi i američka politika: Bidenov poziv na mir

Sukob između Izraela i Hamasa

Od 7. oktobra 2023. godine, sukob između Izraela i palestinske grupe Hamas intenzivira se. Prema najnovijim izvještajima, više od 40.000 Palestinaca, kao i oko 1.200 Izraelaca, izgubilo je život. Ova tragedija izaziva međunarodnu zabrinutost i pozive na mir.

Podrška Izraelu i promjena retorike

U posljednje vrijeme većina poruka iz Sjedinjenih Američkih Država bila je usmjerena ka podršci Izraelu. Ova podrška nije novost, s obzirom na to da SAD nema većeg saveznika u regiji. Ipak, retorika američkog predsjednika Joea Bidena značajno se mijenja.

Bidenovi napori za ostvarenje mira

Biden je naglašavao važnost mira u regiji, čak je pominjao i dvodržavno rješenje. Ova izjava nije u skladu s tradicionalnim prijateljstvom između SAD-a i Izraela. Tijekom proteklih nekoliko sedmica, Bidenov administrativni tim dodatno je intenzivirao diplomatske napore.

Politički pragmatizam i predsjednički izbori

SAD-ova vanjska politika doživjela je promjene nakon Drugog svjetskog rata. Predsjednici su postavljali ciljeve da izađu iz mandata sa vanjskopolitičkim uspjesima. Bidenovi diplomatski napori dio su njegovog političkog pragmatizma, posebno pred nadolazeće predsjedničke izbore.

Povijest vanjske politike SAD-a

Povijest pokazuje kako su Clintona i Busha prepoznali vanjskopolitičke pobjede. Clinton je ostvario mir u Bosni i Hercegovini, dok je Bush imao svoje uspjehe. Biden se nada da će pronaći sličan uspjeh kako bi dodatno ojačao svoju administraciju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -