Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetRuska svemirska industrija na rubu kolapsa: Od ponosa do krize

Ruska svemirska industrija na rubu kolapsa: Od ponosa do krize

Godina 2006. ostala je upamćena po jedinstvenom trenutku kada je ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao sa članovima Međunarodne svemirske stanice. Tadašnji razgovor s Pavlom Vinogradovom i Amerikancem Jeffreyjem Williamsom simbolizirao je srdačnu saradnju između dviju velikih svemirskih sila.

Odliv podrške i prekid saradnje

Međutim, nakon početka rata u Ukrajini, situacija se drastično promijenila. Rusija i Zapad su prekinuli skoro svaku saradnju. Kina je sve više zauzimala mjesto Rusije u svemiru, dok je ruskadržava ostala praktično bez globalnog partnera.

Problemi ruske svemirske industrije

Ruska svemirska industrija, koja je nekada bila ponos zemlje, suočava se s ozbiljnim izazovima. Nedostatak ugovora, rezervnih dijelova i inovacija ugrožava njen opstanak. Ovo otkriće je teže pao Rusi, jer je njihov svemirski program bio jedan od simbola državnog statusa.

Uticaj SpaceX-a na rusku tehnologiju

Osim političkih faktora, ozbiljna konkurencija došla je od kompanije SpaceX Elona Muska. Falcon 9 rakete postale su jeftinije i efikasnije za transport tereta u orbitu. SpaceX je lani obezbijedio prijevoz oko 80 posto svjetskog tereta.

Uzimajući u obzir sve navedeno, jasno je da ruska svemirska industrija više nije na vrhuncu svojih moći. Postavlja se pitanje kako će se razvijati u budućnosti i hoće li se vratiti na nekadašnji put uspjeha.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -