Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetBiden optimističan u vezi s dogovorom o taocima, Netanyahu zahvaljuje SAD-u

Biden optimističan u vezi s dogovorom o taocima, Netanyahu zahvaljuje SAD-u

Američki predsjednik Joe Biden izrazio je optimizam u vezi s mogućim sporazumom o taocima, naglašavajući da su strane bliže rješenju nego prije samo tri dana. Iako dogovor još uvijek nije postignut, Biden vjeruje da postoji nada za postizanje kompromisa.

Biden o napretku u pregovorima

Biden je rekao: “Ne želim ništa da pokvarim… ali mislim da imamo nešto.” Ove riječi ulijevaju nadu da bi se proces mogao ubrzati, posebno nakon održanog samita o taocima u Dohi.

Izrael zahvalan SAD-u i posrednicima

U međuvremenu, premijer Izraela Benjamin Netanyahu izdao je saopćenje u kojem se zahvaljuje SAD-u i drugim posrednicima na njihovim naporima. Izrael se nada da će pritisak koji se vrši na Hamas dovesti do prihvatanja osnovnih principa koji su dogovoreni 27. maja.

Izmjene i zahtjevi Netanyahu

Netanyahu je bio optužen da je dodao nove zahtjeve ranijem prijedlogu iz maja. Međutim, prema njegovim riječima, cilj je bio samo dati pojašnjenja kako bi se olakšala provedba prethodno dogovorenih planova.

Razvoj situacije u ovoj regiji ostaje ključan i prati se sa velikim interesovanjem. Mogućnost postizanja sporazuma o taocima mogla bi donijeti značajnu promjenu u dinamici odnosa između Izraela i Hamasa.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -