Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetBajden optimističan: Napredak u pregovorima o prekidu vatre u Pojasu Gaze

Bajden optimističan: Napredak u pregovorima o prekidu vatre u Pojasu Gaze

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Džo Bajden, izrazio je nadu u postizanje dogovora o prekidu vatre u Pojasu Gaze. Ova izjava došla je dok su pregovarači napuštali Dohu, glavni grad Katara, gdje su razgovarali o detaljima sporazuma.

Pregovori u pozitivnoj atmosferi

Bajden je istaknuo: “Bliži smo nego što smo ikada bili. Ne želim ništa da baksuziram.” On je dodao da je vjerojatno da postoji mogućnost dogovora, ali da nisu još završeni pregovori. Tijekom nedavne sjednice posrednici iz SAD, Egipta i Katara informisali su kako su predstavili prijedlog za “premošćavanje” postojećih razlika između Izraela i Hamasa.

Tehnički timovi rade na implementaciji

Prema zajedničkom saopštenju, pregovori su opisani kao “ozbiljni i konstruktivni” te su vođeni u pozitivnoj atmosferi. Iako nisu otkriveni detalji novog prijedloga, naglašeno je da je on u skladu s principima koje je izložio predsjednik Bajden 31. maja.

Tehnički timovi iz Egipta, Katara i SAD-a će raditi na implementaciji humanitarnih odredbi sporazuma i rješavanju pitanja taoca i zatvorenika. Visoki zvaničnici tri zemlje će se ponovno sastati u Kairu do kraja sljedeće sedmice kako bi zaključili dogovor.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -