Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetNapetosti između Rusije i Ukrajine: Patrušev optužuje NATO za invaziju

Napetosti između Rusije i Ukrajine: Patrušev optužuje NATO za invaziju

Patruševove tvrdnje o američkoj podršci Kijevu

Ovaj tjedan, sekretar Savjeta sigurnosti Ruske Federacije, Nikolaj Patrušev, iznio je ozbiljne optužbe prema Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-u. On je uvjeren da bez Washingtonove podrške, Ukrajina ne bi riskirala ulazak na ruski teritorij.

Nedavne akcije Ukrajine u regiji Kursk

Napad Ukrajine na područje Kurska 6. augusta dodatno pogoršava situaciju. Najprije je vojska granatirala pogranični grad Sudža, a zatim su ukrajinske snage ušle na ruski teritorij. Prema informacijama, Ukrajinci su preuzeli kontrolu nad nizom naselja.

Prođeni teritorij i vojne strategije

Komandant Oružanih snaga Ukrajine, Aleksandar Sirskij, izjavio je da su ukrajinski vojnici prodrli 35 kilometara unutar Rusije. Na taj način su preuzeli kontrolu nad 1.150 kvadratnih kilometara i 82 naselja.

Patruševove optužbe o NATO-u i neonacističkom režimu

Patrušev je naglasio da zemlje NATO-a kontinuirano opskrbljuju Kijev oružjem, vojnim instruktorima i obavještajnim informacijama. Smatra kako su aktuelni sukobi planirani uz pomoć zapadnih specijalnih službi te da je trenutna operacija uzrokovana predosjećajem kolapsa ‘neonacističkog kijevskog režima’.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -