Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetUkrajinska ofanziva na Rusiju: Strateški cilj ili rizična igra?

Ukrajinska ofanziva na Rusiju: Strateški cilj ili rizična igra?

Vojni analitičar Robert Barić komentirao je za N1 trenutnu situaciju u Ukrajini. Ukrajinske snage su prije sedam dana prodrle u regiju Kursk. Ovaj potez iznenadio je ruske vojnike, koji nisu imali odgovor.

Promjena u toku rata

Barić navodi da je zauzeto između 500 i 1000 kilometara teritorija, bez jasno definiranih linija bojišta. Ukrajinske snage uspostavile su manevarsko ratovanje, a operacija se nastavlja. Ruska propaganda tvrdi da operacija nema jasne ciljeve.

Pomak u vojnoj strategiji

Analitičar ističe da je ofanziva rizičan potez. Ukrajinska vojska angažirala je oko sedam brigada, što znači da operacija ima strateški cilj. U bliskoj prošlosti, Rusija je pokušala odgovoriti, ali su ukrajinske snage uspjele uništiti brojna ruska vozila.

Zarobljeni ruski vojnici

Ukrajinci su također zarobili oko 2000 ruskih vojnika, što bi moglo dovesti do razmjene zarobljenika. Barić naglašava da su Ukrajinci uzeli značajnu vojnu opremu, što osnažuje njihovu ofanzivu. Informacije o lokacijama ruskih snaga bile su ključne za uspjeh operacije.

Utjecaj na unutrašnju politiku Rusije

Barić smatra da bi unutrašnji revolt u Rusiji mogao postati realnost. Cijene hrane u zemlji rastu, a to može povećati nezadovoljstvo među građanima. Ukrajinska ofanziva, iako rizična, može značajno utjecati na rat.

Zaključak

Ova situacija će se pratiti s velikim interesovanjem. Barić upozorava da bi odgovor Rusije mogao biti ubrzan, te se očekuje nastavak ofanzivnih akcija. Vrijeme će pokazati kako će se situacija razvijati u narednim mjesecima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -