Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiRegijaDramatičan pad broja turista u jadranskim županijama tokom jula 2024.

Dramatičan pad broja turista u jadranskim županijama tokom jula 2024.

Prema posljednjim podacima Hrvatske turističke zajednice (HTZ), u jadranskim županijama zabilježen je pad broja turista tokom jula 2024. godine. Ukupno, 3,4 posto ili oko 155 hiljada manje turista došlo je u ovaj popularni turistički region u odnosu na jul 2023.

Pad turista po županijama

Analizirajući pojedinačne županije, Istarska županija je zabilježila pad od oko 43 hiljade turista. Primorsko-goranska županija (Kvarner) imala je oko 36 hiljada manje posjetitelja, dok je Splitsko-dalmatinska županija imala smanjenje od 26 hiljada ljudi. Zadar je izgubio 20 hiljada posjetilaca, a drugi jadranski dijelovi također su doživjeli slične gubitke.

Jedina svijetla tačka: Dubrovnik

Unatoč općem padu, Dubrovčko-neretvanska županija se izdvaja s blagim porastom od 0,6 posto. To znači da je u julu 2024. godine bilo oko 2.600 više turista nego u istom mjesecu prošle godine.

Grad Zagreb kao izuzetak

U kontinentalnom dijelu, grad Zagreb se ističe kao destincija s porastom dolazaka turista za 1,3 posto, odnosno 15,5 hiljada više nego lanjske, iako su noćenja pala za 3,4 posto. Ovaj trend naglašava potrebu za jačanjem turističke ponude u Zagrebu.

U julu 2024. godine, ukupno je na Jadranu zabilježeno oko 0,5 posto manje noćenja, što predstavlja oko 163 hiljade manje noćenja. Ovaj pad može imati ozbiljne posljedice po lokalnu ekonomiju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -