Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetPatrušev optužuje NATO za ukrajinski napad na Kursk

Patrušev optužuje NATO za ukrajinski napad na Kursk

Nikolaj Patrušev, visoki zvaničnik Kremlja, iznio je teške optužbe o umiješanosti NATO-a u ukrajinski napad na region Kursk. U intervjuu za list “Izvestija”, Patrušev je naveo kako je ova operacija planirana uz pomoć vojnog saveza predvođenog Sjedinjenim Američkim Državama.

Optužbe protiv SAD-a i NATO-a

Prema riječima Patruševa, zvanične izjave američkog vodstva o neuključenosti u akcije Kijeva su lažne. On je istakao da bez podrške zapadnih država, Ukrajina ne bi mogla izvršiti napad na rusku teritoriju. “Bez njihovog sudjelovanja ne bi došlo do ovakvih incidenata”, rekao je Patrušev.

Reakcija Bijele kuće

Bijela kuća je, s druge strane, istakla da nisu unaprijed obaviješteni o napadu Ukrajine. Portparol je naglasio da Vašington nije imao nikakvih saznanja o operaciji.

Ukrajinski uspjeh u Kursku

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je da su ukrajinske snage zauzele grad Sudžu, koji je sada najveći ruski grad pod kontrolom Ukrajine. Ovaj grad, koji se nalazi 105 kilometara jugozapadno od Kurska, prije rata imao je oko 5000 stanovnika.

Snimci američkog oružja

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je snimke na kojima se vidi američko oružje na ruskoj teritoriji u Kursku. Ove informacije dodatno su rasplamsale napetosti između Moskve i Washingtona.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -