Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomePozitivnoBiznisSonatrach razvija pomorsku vezu za izvoz električne energije u Španiju

Sonatrach razvija pomorsku vezu za izvoz električne energije u Španiju

Predsjednik kompanije Sonatrach, Rachid Hachichi, nedavno je izjavio kako kompanija aktivno održava kontakte sa španskim partnerima. Ovi razgovori usmjereni su prema razvoju pomorske veze koja će omogućiti izvoz električne energije iz Alžira u Španiju.

Razvoj pomorske linije

Hachichi je istakao da je Sonatrach pokrenuo kontakte sa španskim distributerima za realizaciju ovog ambicioznog projekta. “Registrovali smo višak proizvodnje električne energije i lako je možemo izvoziti”, naglašava on. Ova pomorska veza bi trebala značajno olakšati trgovinu energijom između Alžira i Španije.

Alžir kao “baterija Evrope”

Prema Hachichiju, Alžir već ima sličan projekt sa Italijom, a cilj zemlje je postati “baterija Evrope”. “Imamo sve što je potrebno da to razvijemo”, naglašava on. Kompanija trenutno vodi pregovore i s austrijskim i njemačkim kompanijama da im se pridruže u projektu zelenog koridora preko Tunisa.

Međunarodni ugovori i proširenje tržišta

Hachichi je također govorio o potpisivanju više međunarodnih ugovora. “Potpisivanjem 16 međunarodnih ugovora, Sonatrach je proširio svoj uticaj na evropski kontinent”, rekao je. Ovi ugovori uključuju trgovinu kroz Hrvatsku, Češku i Njemačku, kao i izvoz nafte u SAD, Indiju i Brazil.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -