Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiRegijaZabijena Temperatura Mora u Hrvatskoj: Uključujući Zabrinjavajuće Trendove

Zabijena Temperatura Mora u Hrvatskoj: Uključujući Zabrinjavajuće Trendove

U Puli je jučer u osam sati temperatura mora dostigla 29,2 stepena. I Rovinj se pohvalio toplim morem s 28,9 stepeni. Tokom dana, Dubrovnik, Komiža, Krk, Rab, Malinska i Mali Lošinj probili su granicu od 28 stepeni.

Ekstremne Temperature na Mjestima

Na Mljetu, u Malom Jezeru, temperatura je u 18 sati iznosila 29,9 stepeni. Zadar je zabilježio 27,7 stepeni, dok je većina obale imala temperature iznad 27 stepeni. Ovi podaci ukazuju na dramatičan porast, koji zabrinjava stručnjake.

Uticaj na Ekosistem

Ovaj značajan porast temperature mora dugoročno će uticati na životinjske i biljne vrste. Temperature u Jadranu mjerene su više od stotinu godina. U dubinama je zabilježen porast od dva do tri stepena. Ovog ljeta, prosjek je viši tri do pet stepeni nego obično.

Uzroci i Posljedice

Ivica Vilibić, okeanograf iz Instituta “Ruđer Bošković”, upozorava na promjene. “Sve je toplije more, vrste iz toplijih mora dolaze u Istočno Sredozemlje i polako postaju autohtone u Јadranu”, kaže Vilibić.

Temperature Mora u Crnoj Gori

U Crnoj Gori, temperature su također visoke. Herceg Novi je zabilježio 25, Bar 26, dok je Ulcinj imao 24 stepena. Budva je bila na istih 26 stepeni. Ove temperaturne varijacije iziskuju hitno razmatranje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -