Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetElvis Presley: Kralj roka koji je ostavio neizbrisiv trag

Elvis Presley: Kralj roka koji je ostavio neizbrisiv trag

Na današnji dan, 16. avgusta 1977. godine, preminuo je Elvis Aron Presley, poznat kao “Kralj roka”. Umro je u 42. godini života zbog prekomjerne upotrebe alkohola i droga. Tijekom svoje karijere, prodao je više od 150 miliona albuma.

Rani počeci i muzička karijera

Elvisov muzički put počeo je u Memfisu kada je sa samo 13 godina počeo pjevati na crkvenim svečanostima i školskim događanjima. Njegova prva pjesma bila je rođendanski dar za majku. Godine 1954., snimio je svoju prvu ploču.

Film i uspjeh

Filmsku karijeru započeo je filmom “Voli me nježno” 1956. godine. Iako su njegovi filmovi često bili osrednji, naslovne pjesme su redovno postajale hitovi. Između 1957. i 1966., Elvis je bio među deset najkomercijalnijih američkih glumaca.

Zdravstveni problemi i smrt

Godine 1975., njegovi zdravstveni problemi postali su ozbiljni zbog dijabetesa, gastritisa i ovisnosti o drogama. U aprilu 1977. godine doživio je srčani udar, no nije promijenio način života. Na dan svog smrti, pao je u duboku komu i liječnici nisu uspjeli spasiti njegov život.

Legendarni status

Elvisova smrt potresla je milione obožavatelja širom svijeta. Mnogi su se odmah sjatili u Graceland, njegov dom, kako bi mu odali posljednju počast. Njegova muzika i prisutnost ostali su neizbrisiv trag u istoriji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -