Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetRuske Propagandne Grupe Ponovno Aktivne: Meta Uklanja Dezinformacije

Ruske Propagandne Grupe Ponovno Aktivne: Meta Uklanja Dezinformacije

Prema saopćenju iz Mete, ruske propagandne grupe su ponovo na djelu. One su pokrenule velike kampanje dezinformacija. Cilj ovih kampanja je uticati na kongresne izbore u SAD-u. Žele da podrže političare koji kritiziraju pomoć Ukrajini od strane Washingtona.

Strateške Taktike Ruskih Grupe

David Agranovich, direktor za sigurnosnu politiku u Meti, ističe da će ruski pokušaji najvjerovatnije ciljiti na debates koja se odnose na podršku Ukrajini. Kako tehnološke kompanije bolje otkrivaju takve aktivnosti, ruske grupe su promijenile pristup. One sada koriste poruke koje su izradili američki političari i influenseri.

Uklanjanje Prikrivenih Operacija

U svom najnovijem izvještaju, Meta je najavila uklanjanje četiri prikrivene operacije utjecaja sa sjedištem u Rusiji. Ove operacije su ciljale korisnike društvenih mreža širom Evrope i SAD-a. Također su obuhvatale zemlje poput Azerbejdžana i Malija.

Finansiranje Dezinformacija

Uklonjeno je ukupno 340 Facebook stranica i Instagram naloga koji su trošili više od 150.000 dolara na oglašavanje. Ove kampanje dezinformacija predstavljaju značajan izazov za političku stabilnost i informatičku pismenost u savremenom društvu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -