Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetEkstremne vrućine u Evropi: Rekordne temperature zbog klimatskih promjena

Ekstremne vrućine u Evropi: Rekordne temperature zbog klimatskih promjena

Ove godine ljeto je donijelo nevjerojatne temperature, a Svjetska meteorološka organizacija (WMO) zabilježila je ekstremne vrućine širom Evrope. Clare Nullis, glasnogovornica WMO-a, naglasila je da su trenutne temperature iznad onih zabilježenih između 1991. i 2020. godine.

Klimatske promjene kao glavni uzrok

Nullis je istaknula kako su klimatske promjene najveći uzročnik trenutnih ekstremnih vrućina. Tokom ljeta, mnoge evropske zemlje zabilježile su rekordne temperature, a jul 2024. godine bio je jedan od najtoplijih do sada. Na Siciliji je 11. augusta 2021. godine izmjerena najviša temperatura u Evropi od 48,8 stepeni Celzijusa.

Visoke temperature nastavljaju se u augustu

Visoke temperature ne prestaju ni tokom augusta. Toplinski val zahvatio je Belgiju, što je potaknulo Kraljevski meteorološki institut da izda upozorenja na vrućinu. Francuska također bilježi ekstremne temperature, a Meteo-France predviđa da će vrućina pogoditi gotovo cijelu zemlju.

U Engleskoj najtopliji dan u 2024. godini

U Engleskoj, 12. augusta zabilježen je najtopliji dan ove godine. U Cambridgeu je izmjerena najviša temperatura od 34,8 stepeni Celzijusa, dok je ovo najviša temperatura zabilježena od 13. augusta 2022. godine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -