Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeMagazinFilm/TVSarajevo Film Festival Prikazao Film "Kuduz" u Čast Abdulaha Sidrana

Sarajevo Film Festival Prikazao Film “Kuduz” u Čast Abdulaha Sidrana

Večeras je Sarajevo Film Festival, u saradnji s Filmskim centrom Sarajevo i Udruženjem filmskih radnika BiH, obilježio rad filmskog velikana Abdulaha Sidrana. Prikazan je film “Kuduz” In Memoriam Abdulahu Sidranu, koji je preminuo 2024. godine.

Besplatna Projekcija u Ljetnom Kinu Coca-Cola

Projekcija filma “Kuduz” održana je u Ljetnom kinu Coca-Cola. Ulaz se mogao dobiti besplatno uz preuzimanje ulaznica online ili na glavnom Box Officeu Sarajevo Film Festivala, smještenom u Bosanskom kulturnom centru.

Podsjećanje na Veličinu Abdulaha Sidrana

Film “Kuduz”, reditelja Ademira Kenovića, izdan je 1989. godine. Tijekom projekcije, prisjetili smo se djela ovog velikog pisca, pjesnika i scenarista, koji je rođen u Sarajevu 1944. godine. Sidran je ostavio neprocjenjiv književni opus i bio je jedan od najtraženijih scenarista u bivšoj Jugoslaviji.

Radnja Filma “Kuduz”

Radnja ovog tragičnog ljubavnog filma odvija se u sumornim predgrađima, gdje se lijepa zavodnica Badema zaljubljuje u Bećira Kuduza, koji je tek izašao iz zatvora. Njihove životne vizije se značajno razlikuju, što dodatno komplicira njihovu vezu.

Filmska Oznaka i Nagrađivanje

Film “Kuduz” inspirisan je životnom pričom Junuza Keče i bio je nominiran za Evropsku filmsku nagradu 1989. godine. Na Pulskom filmskom festivalu osvojio je Veliku srebrnu Arenu.

Podsjetimo, 30. Sarajevo Film Festival održat će se od 16. do 23. avgusta 2024. godine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -