Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetPlanirane vojne operacije: Haifa i Tel Aviv na meti Hezbolaha

Planirane vojne operacije: Haifa i Tel Aviv na meti Hezbolaha

U medijskim krugovima se iznosi informacija o planiranim vojnim operacijama Hezbolaha protiv Izraela. Iako su detalji operacije još uvijek nejasni, potvrđeno je da su ključni ciljevi Tel Aviv i Haifa.

Tel Aviv i Haifa kao strateške mete

Izvori bliski iranskim medijima navode Tel Aviv kao jedan od potencijalnih ciljeva. Osim toga, Haifa je strateški grad sa značajnim vojnim bazama, što je čini primamljivom metom. Izvještaji poznatih izraelskih medija, poput Haaretza, potkrepljuju ove informacije.

Izjava glavnog sekretara Hezbolaha

U svom nedavnom govoru, Sayyed Hassan Nasrallah spomenuo je Haifu kao moguću metu. To je rečeno u kontekstu odgovora na izraelski napad u Bejrutu, koji je doveo do ubistva vojnog komandanta Fuada Shukra. Njegove riječi ukazuju na mogućnost uključivanja Haife u operacije odmazde.

Važnost vojne baze Haifa

Morska baza Haifa je ključna vojna lokacija u Izraelu. Ona je dom izraelskoj mediteranskoj floti i najveća je pomorska baza u zemlji. Ovo mjesto se nalazi u blizini najprometnije luke, koja igra vitalnu ulogu u regionalnoj trgovini.

Kako se situacija razvija, ostaje da se vidi koji će koraci biti preduzeti i kako će se razvijati napetosti između Izraela i Hezbolaha.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -