Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetAbbas poziva svjetske čelnike da posjete Gazu: "Moj život nije vrijedan života...

Abbas poziva svjetske čelnike da posjete Gazu: “Moj život nije vrijedan života nijednog djeteta”

U četvrtak je u Ankari održano obraćanje palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa pred turskim parlamentom. Tomas je pozvao svjetske čelnike na posjet Gazi u trenutku velike humanitarne krize.

Poruka nade i otpora

Abbas je, u prisustvu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana i glavnog sekretara UN-a, izrazio svoju odlučnost da ide u Gazu. “Pobjeda ili šehadet! Želim objaviti cijelom svijetu da ću ići u Gazu sa svom svojom braćom i sestrama”, rekao je Abbas. Njegova izjava reflektuje duboku bol i patnju palestinskog naroda.

Ciljevi Izraela

Predsjednik Abbas je naglasio da trenutni napadi na Gazu, Zapadnu obalu i Jerusalem imaju za cilj uništiti palestinsku prisutnost. “Nikada nećemo dopustiti da se naši ljudi ponovno prisilno rasele”, dodao je. Osvrćući se na dugotrajne konflikte, naglasio je otpor palestinskog naroda od 1948. godine.

Masakri i međunarodna šutnja

Abbas je izrazio frustraciju zbog šutnje međunarodne zajednice na svakodnevne masakre koje izvode izraelske snage. Osvrćući se na nedavni masakr u školi Al-Tahaddi, koji je uzeo više od stotinu života, pozvao je na hitnu akciju i pravednost.

Na kraju, Abbas je najavio da planira otputovati u Jerusalem nakon posjete Gazi, naglašavajući važnost borbe za prava palestinskog naroda.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -