Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetPutinova reakcija na tragediju Kurska: Kritike Thatcher i stajalište Zapada

Putinova reakcija na tragediju Kurska: Kritike Thatcher i stajalište Zapada

Tragedija Kurska iz 2000. godine ostavila je dubok trag u savremenoj istoriji Rusije i zapadnih odnosa. Ova nesreća, tokom koje su mornari izgubili život u Barencovom moru, postavila je brojna pitanja o reagovanju ruskih vlasti.

Margaret Thatcher o Putinu

Nekadašnja premijerka Velike Britanije, Margaret Thatcher, analizirala je Putinovu reakciju na tu katastrofu. Kada je Putin došao na vlast, mnogi zapadni političari su posmatrali njegove postupke u kriznim situacijama. Thatcher je iznijela oštre kritike, naglašavajući nedostatak hitne reakcije.

Nedostatak zapadne pomoći

Ruske vlasti su odbile pomoć zapadnih država nakon tragedije. Ukoliko se desi nesreća na Zapadu, obično se mobiliziraju sve dostupne snage radi pružanja pomoći. “Nije bitna podmornica već životi mornara”, istakla je Thatcher, naglašavajući potrebu za brzim reagovanjem.

Putin i međunarodni odnosi

Ova katastrofa iz Kurska ostaje simbol ne samo vojne tragedije, već i složenih odnosa Rusije sa Zapadom. Kritike na račun Putinove nesposobnosti da brzinski reaguje potvrdile su sumnje mnogih međunarodnih lidera.

Putinovo ponašanje u kriznim situacijama, kao što je tragedija Kurska, moglo bi oblikovati njegove buduće odnose s međunarodnom zajednicom.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -