Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetSuperjahta Atina potonula u požaru kod Sardinije: Spašeno 16 osoba

Superjahta Atina potonula u požaru kod Sardinije: Spašeno 16 osoba

U subotu se dogodila tragedija kada je superjahta Atina, duga 47 metara, izgorjela blizu plaže kod Olbije na Sardiniji. Prema informacijama iz izvora Boat International, na brodu se u trenutku požara nalazilo 16 osoba, koje su sve uspješno spašene.

Požar gasili spasioci i vatrogasci

Požar su prvo gasili spasioci s remorkera Mascalzone Scatenato, a potom su priskočili u pomoć i vatrogasci. Video objavljen na Instagramu obalne straže pokazuje da je veći dio jahte potonuo pod vodu. Jahta se nalazila na dubini od sedam metara.

Gorivo u rezervoaru, ali bez zagađenja

Na brodu je bilo oko 50.000 litara goriva, no do sada nije zabilježeno zagađenje okoliša. Vlasnik jahte, 53-godišnji turski poduzetnik Serkan Borançılı, također se nalazio na brodu u trenutku incidenta.

Karijera vlasnika i istorija jahte

Borançılı je poznat po svojoj bogatoj karijeri u tehnologiji i poduzetništvu, uključujući upravljanje kompanijom GittiGidiyor, koju je kasnije kupio eBay. Osim toga, njegov uspjeh uključuje projekte poput platforme Cimri i sistema za plaćanje iPara.

Jahta Atina je izgrađena 2008. godine u nizozemskom brodogradilištu Heesen. Tijekom godina mijenjala je nekoliko imena, uključujući Elandess, Raasta i Naseem. Posljednji put je prodana 2021. godine za 16,25 miliona eura.

Nedavno je prošla remont u turskom brodogradilištu FDC Yachts kako bi se optimizirala za iznajmljivanje. Prema YachtCharterFleet, najam jahte u ljetnoj sezoni kreće se od 220.000 eura sedmično, uz dodatne troškove.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -