Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetPrijestolonasljednik Saudijske Arabije o rizicima normalizacije odnosa s Izraelom

Prijestolonasljednik Saudijske Arabije o rizicima normalizacije odnosa s Izraelom

Prema izvještaju lista Politico objavljenom u srijedu, saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, poznat kao MBS, nastavlja rad na uspostavljanju veza sa Izraelom. Međutim, suočen je s ozbiljnim rizicima, uključujući mogućnost atentata.

Strah od atentata i historijski kontekst

MBS je u razgovoru naveo primjer ubistva egipatskog predsjednika Anwara Sadata, koji je ubijen 1981. godine nakon potpisivanja mirovnog sporazuma s Izraelom. Prijestolonasljednik je tražio informacije o tome kako su Sjedinjene Američke Države zaštitile Sadata.

Povezanost palestinskog pitanja

Prijestolonasljednik je ukazao na važnost pitanja palestinske države u vezi sa normalizacijom odnosa između Rijada i Tel Aviva. On smatra da bi svaki dogovor trebao uključivati put prema pravednoj rješenju palestinskog pitanja, što se protivi trenutnoj izraelskoj vladi.

Ambicije za mega-dogovor

I pored ovih briga, MBS planira postizanje mega-dogovora sa SAD-om i Izraelom, koji vidi kao ključni za budućnost Saudijske Arabije. Njegovi razgovori o mogućem atentatu ostaju nejasni, ali izvori sugeriraju da je trenutak za sklapanje sporazuma sve bliži.

Unatoč tome, izgledi za postizanje izraelsko-saudijskog sporazuma pre predsjedničke izbore u SAD-u u novembru postaju sve manji, s obzirom na vrijeme potrebno za ratifikaciju u američkom Senatu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -