Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetTalibani preuzeli vlast u Afganistanu: Sudbina koja je šokirala svijet

Talibani preuzeli vlast u Afganistanu: Sudbina koja je šokirala svijet

Proces povlačenja američke vojske iz Afganistana, započet za vrijeme bivšeg predsjednika Baracka Obame, donio je brojne promjene. Dok su mnogi očekivali stabilnost, nespremnost afganistanskih vlasti igrala je ključnu ulogu. Na terenu, talibani su prepoznali priliku i 2021. godine započeli su pobunu.

Osvojeni gradovi i vojni objekti

Talibani su počeli polako preuzimati vlast, grad po grad, što je rezultiralo njihovim osnaživanjem. Kako su preuzimali vojne baze, dobijali su i značajno američko naoružanje. Ovi resursi dolazili su od afganistanskih vojnih snaga koje su napustile postaje u trenutku panike.

Kapitulacija vlasti i bijeg predsjednika

Kulminacija talibanskog preuzimanja vlasti dogodila se 15. augusta 2021. godine. Tada su talibanske trupe bez većeg otpora uplovile u Kabul i zauzele Predsjedničku palatu. Ashraf Ghani, dotadašnji predsjednik Afganistana, pobjegao je iz zemlje helikopterom. U godinama koje su uslijedile, otkrio je da je strahovao za svoj život.

Uspostavljanje vlasti i susret s modernim tehnologijama

Nakon preuzimanja vlasti, svjetska javnost bila je svjesna izazova s kojima su se talentovani suočavali. Snimci su pokazivali kako talibani pokušavaju uspostaviti kontrolu. Njihova interakcija s modernim tehnologijama, uključujući zabavne parkove, često je izazivala podsmijeh i zgražanje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -