Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetTalibani proslavili tri godine vlasti vojnim paradama u Bagramu

Talibani proslavili tri godine vlasti vojnim paradama u Bagramu

Afganistanski talibanski vladari proslavili su u srijedu tri godine na vlasti vojnom paradom, koja je održana u bivšoj američkoj zračnoj bazi Bagram. Ova baza je služila kao ključna tačka američkih operacija protiv talibana tokom posljednjih dvadeset godina.

Prikazivanje zarobljene američke opreme

Tokom parade, talibanske snage su pokazale zapanjujuće količine zarobljene američke vojne opreme, ali i oružje iz sovjetskog doba. Prisutni su bili i kineski te iranski diplomati, što ukazuje na međunarodnu pažnju kojom ova vlast privlači.

Oružje domaće proizvodnje

Osim stranog oružja, Talibani su prikazali i vlastite proizvode. Među njima su bili motociklisti sa žutim kanisterima, koje su koristili za nošenje bombi kućne izrade. Oklopni transporteri američke proizvodnje također su bili prisutni na ovoj vojnoj paradi, a iznad njih vijorila se crno-bijela zastava Islamskog Emirata Afganistana.

Godina sjećanja i međunarodna izolacija

Talibani su zauzeli glavni grad Afganistana 15. augusta 2021. godine. Od tada, nijedna država nije priznala ovu vladu. Ograničenja za žene ostaju ključna tema, a Ujedinjeni narodi su to nazvali “rodni apartheid”. Madina, 20-godišnja bivša studentica, istakla je: “Prošle su tri godine otkako su snovi djevojaka pokopani.”

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -