Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetNova promjena u NATO-u: Geoana se povlači, očekuje se nova kandidatkinja iz...

Nova promjena u NATO-u: Geoana se povlači, očekuje se nova kandidatkinja iz Istočne Evrope

Prema informacijama iz zapadnih medija, trenutni zamjenik generalnog sekretara NATO-a, Mircea Geoana, planira odstupiti sa svoje pozicije. Ova vijest dolazi usljed njegovog namjera da se kandiduje na predsjedničkim izborima. Geoana obnaša funkciju zamjenika od 2019. godine i njegovo buduće djelovanje moglo bi značajno utjecati na politiku NATO-a.

Očekivanja o novom zamjeniku

Izvještaji Politica govore o općem konsenzusu unutar NATO-a da bi novi zamjenik trebao biti iz istočnog dijela Evrope. Ova regija se smatra ključnom u okviru saveza, s obzirom na trenutne geopolitičke izazove.

Kandidatkinje iz Istočne Evrope

Među potencijalnim kandidatkinjama, najizrazitije se ističu žene iz Bugarske i Sjeverne Makedonije. Bivša glasnogovornica NATO-a, Oana Lungescu, naglasila je da bi mjesto moglo pripasti ženi iz istočne Evrope, što bi bio značajan korak prema ravnopravnosti spolova u NATO-u.

Radmila Šekerinska kao moguća kandidatkinja

Jedno od imena koja se često spominju u ovoj priči jeste Radmila Šekerinska, bivša ministrica odbrane Sjeverne Makedonije. Njeno iskustvo i pozicija unutar NATO-a čine je ozbiljnom kandidatkinjom za ovu važnu funkciju.

Aktivnosti i odluke na visokom nivou unutar NATO-a nastavljaju privlačiti pažnju medija i posmatrača, dok se približavaju novi izbori i potencijalne promjene unutar organizacije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -