Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetMark Rute na ključnoj poziciji u NATO-u: Prvi zadatak izbora zamjenika

Mark Rute na ključnoj poziciji u NATO-u: Prvi zadatak izbora zamjenika

Mark Rute, premijer Holandije, uskoro će preuzeti dužnost glavnog sekretara NATO-a. Njegov mandat počinje u oktobru, a prije toga Rute treba izabrati zamjenika.

Kandidati za zamjenika glavnog sekretara?

Prema informacijama iz Politica, aktuelni zamjenik, Mirčea Džeoana, planira odstupiti kako bi se kandidovao na predsjedničkim izborima. Očekuje se da novi zamjenik bude iz istočne Evrope.

Istaknute kandidatkinje

Među potencijalnim kandidatkinjama, najviše se spominju žene iz Bugarske i Sjeverne Makedonije. Oana Lungescu, bivša glasnogovornica NATO-a, naglašava da bi mjesto moglo pripasti ženi iz ove regije.

Radmila Šekerinska, bivša ministrica odbrane Sjeverne Makedonije, jedno je od najistaknutijih imena. Ako bude izabrana, Šekerinska bi postala najviši zvaničnik NATO-a iz Zapadnog Balkana van EU.

Spremnost za izazove

Majda Ruge, stručnjak za politiku, ističe kako je potrebna kompetentna osoba za ovu poziciju. “Zamjenik treba imati hrabrost i razumijevanje za izazove na Zapadnom Balkanu,” rekla je Ruge.

Još jedna moguća kandidatkinja

Viša zamjenica bugarskog premijera, Marija Gabrijel, također se spominje kao potencijalna kandidatkinja. Lungescu ukazuje na njenu značajnu ulogu iz prošlosti.

Iako je fokus na poziciji glavnog sekretara, funkcija zamjenika postaje sve važnija unutar NATO-a. Rute će imati ključnu ulogu u odabiru pravih osoba za vođenje organizacije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -