Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetRazvijaju se nove brige zbog mpoxa: Epidemija koja uzima živote

Razvijaju se nove brige zbog mpoxa: Epidemija koja uzima živote

U Demokratskoj Republici Kongo, bolest poznata kao mpox, ranije poznata kao majmunske boginje, odnijela je najmanje 450 života tokom epidemije. Ova zarazna bolest sada se širi na dijelove centralne i istočne Afrike, izazivajući zabrinutost među naučnicima.

Zabrinutost Svjetske zdravstvene organizacije

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, izrazio je zabrinutost zbog brzine širenja mpoxa. On je upozorio da postoji “vrlo zabrinjavajući” potencijal za daljnje širenje unutar Afrike i izvan nje.

Kako se prenosi mpox

Mpox se prenosi bliskim kontaktom, uključujući seksualni odnos i kontakt koža na kožu. Također, može se prenijeti razgovorom ili disanjem u blizini zaražene osobe. Simptomi uključuju gripu i kožne lezije, a smrtnost može doseći četiri od 100 zaraženih.

Varijante bolesti

Postoje dvije glavne vrste mpoxa: Clade 1 i Clade 2. Klade 2 uzrokovala je blažu vanrednu situaciju 2022. godine, dok je Clade 1 mnogo smrtonosnija, sa smrtnim ishodom do 10% oboljelih. Nova podvrsta, nazvana Clade 1b, pojavila se zbog mutacija virusa.

Potrebna međunarodna akcija

Kako bi se spriječilo daljnje širenje, Tedros je naglasio važnost koordiniranog međunarodnog odgovora. “Spašavanje života je ključno”, dodao je kako se kriza nastavlja razvijati.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -