Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeGastro KutakSarajevo proslavilo zaštitu sarajevskih ćevapa uz degustaciju

Sarajevo proslavilo zaštitu sarajevskih ćevapa uz degustaciju

Na platou ispred Vijećnice, brojne Sarajlije i turisti okupili su se okupljeni da uživaju u jedinstvenom okusu sarajevskih ćevapa. Ovaj događaj obilježio je zvaničnu zaštitu ovog omiljenog jela na nivou Evropske unije.

Dijeljenje ćevapa sa gradonačelnicom i visokim predstavnikom

Gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić, zajedno sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, dijelila je ćevape prisutnim posjetiteljima. Ovaj gest potvrdio je važnost ćevapa kao kulturnog blaga Sarajeva.

Udruženje sarajevskih ćevabdžija

Na događaju su sudjelovale članice Udruženja sarajevskih ćevabdžija. Ćevabdžinice kao što su Željo, Željo 2, Petica, Zmaj stanica, i mnoge druge, poslužile su više od 3.000 ćevapa. Ovaj broj pokazuje veliku potražnju i ljubav prema ovom specijalitetu.

Konferencija za medije u Svečanoj sali

Paralelno sa degustacijom, u Svečanoj sali sarajevske Vijećnice održana je konferencija za medije. Na konferenciji su prisustvovali gradonačelnica Karić, predstavnici USAID-a, kao i direktor Agencije za sigurnost hrane, Džemil Hajrić.

Zaštita sarajevskih ćevapa i somuna

Sarajevski ćevap će biti zaštićen na nivou EU, a slijedi i zaštita somuna. Ova odluka značajno doprinosi očuvanju kulinarske tradicije glavnog grada Bosne i Hercegovine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -