Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIzrael nastavlja s izgradnjom naselja uprkos međunarodnom pravu

Izrael nastavlja s izgradnjom naselja uprkos međunarodnom pravu

Smotrichova izjava o naseljima

Bezalel Smotrich, član izraelske vlade, izjavljuje da neće stati s razvojem naselja na Zapadnoj obali. Njegova izjava jasno odražava stavove ekstremne desnice u Izraelu. “Nijedna odluka protiv Izraela ili cionizma neće zaustaviti razvoj naselja”, poručuje Smotrich. Ova izjava dolazi usred međunarodnih pritisaka i osuda na račun ilegalnih naselja.

Status naselja prema međunarodnom pravu

Većina članica Ujedinjenih nacija smatra da su izraelska naselja izgrađena na okupiranim teritorijama nezakonita. Međutim, Izrael to osporava pozivajući se na biblijske i historijske veze jevrejskog naroda s tim područjima. Ova situacija dodatno komplikuje već složene odnose između Izraela i Palestinaca.

Reakcija Palestinske vlasti

Palestinska vlast je osudila najnovije odluke izraelske vlade. Izgradnja naselja i rušenje palestinskih kuća nazvana je etničkim čišćenjem, što Izrael odlučno negira. Ove aktivnosti dodatno raspiruju gnjev među Palestincima, koji teže formiranju svoje nezavisne države.

Izraelske odluke o legalizaciji naselja

U junu ove godine, Izrael je najavio legalizaciju pet naselja i osnivanje tri nova. Ove mjere izazivaju dodatne tenzije i strah od daljnjih sukoba na tom području. Smotrich je poručio da će nastaviti svoju misiju, koja uključuje borbu protiv ideje o palestinskoj državi.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -