Petak, 20 Septembra, 2024
HomeMagazinAuto IndustrijaMazda EZ-6: Novi Električni Model Dolazi na Globalno Tržište

Mazda EZ-6: Novi Električni Model Dolazi na Globalno Tržište

Model EZ-6, najnoviji električni automobil Mazde, predstavljen je na sajmu u Pekingu u aprilu. Ovaj model je nasljednik popularne Mazde 6 i razvijen je u saradnji sa kompanijom Changan iz Kine.

Ekspanzija na Globalna Tržišta

Do sada, Mazda nije nagovještavala izlazak EZ-6 van Kine. Međutim, nedavno je potpisan dogovor sa Changan Mazdom koji uvodi ovaj model na tržišta Kine i Evrope. Očekuje se da će se prodaja započeti na jesen ove godine.

Konkuretni Električni Automobili

EZ-6 će biti prvi globalni automobil nove energije iz Mazde. S dužinom od 4.921 mm i međuosovinskim rastojanjem od 2.900 mm, model bi trebao biti direktni rival Tesla Model 3, Polestar 2 i BMW i4. Ovi automobili su trenutno najtraženiji električni modeli na tržištu.

Cijene i Carine

Informacije o cijeni modela EZ-6 još uvijek nisu dostupne. Također, važno je napomenuti da se električni automobili proizvedeni u Kini suočavaju sa značajnim uvoznim carinama, koje iznose 20,8 posto u Evropskoj uniji.

EZ-6 je baziran na Changanovoj modularnoj platformi s oznakom EPA, i nije povezan s trenutnim modelima Mazde. S obzirom na izazove koje donosi prekomorska produkcija, Mazda se nada da će EZ-6 postati konkurentna opcija na evropskom tržištu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -