Petak, 20 Septembra, 2024
HomeMagazinAuto IndustrijaRevolucija u punjenju baterija: Zeekr predstavio ultra brzi punjač

Revolucija u punjenju baterija: Zeekr predstavio ultra brzi punjač

Nova baterijska tehnologija Zeekra

Zeekr, proizvođač električnih automobila, najavio je unaprijeđenu bateriju koja se može napuniti od 10 do 80 posto kapaciteta za samo 10 minuta i 30 sekundi. Ovaj nevjerojatan napredak dolazi s novim ultra brzim punjačem, koji će zasigurno promijeniti način na koji korisnici percipiraju punjenje automobila.

Poređenje s Teslinim Modelom 3

Za usporedbu, Tesla tvrdi da Model 3 može napuniti bateriju za 15 minuta, što omogućava pređeni domet od 282 kilometra. To je približno polovina punog dometa automobila, što ukazuje na značajan napredak koji Zeekr ostvaruje s novom tehnologijom punjenja.

Prvi model s novom baterijom

Zeekrov sedan 007 za modelsku 2025. godinu bit će prvi model opremljen ovom inovativnom baterijom. Očekuje se da će biti dostupan od naredne sedmice, što predstavlja uzbudljivu vijest za ljubitelje električnih vozila.

Performanse u niskim temperaturama

Jedna od ključnih prednosti nove baterije je njena sposobnost brzog punjenja u niskim temperaturama. Naime, pri minus 10 stepeni, baterija se može napuniti od 10 do 80 posto za manje od 30 minuta. Ova sposobnost povećava praktičnost korištenja električnih automobila tokom zime.

Analiza konkurencije

Mark Rainford, analitičar kineske automobilske industrije, tvrdi da Teslina tehnologija više nije vodeća na tržištu. Konkurencija, posebno u Kini, postaje sve jača. Dok neki brendovi fokusiraju svoja ulaganja na prodaju, drugi, poput Zeekra, unapređuju tehnologiju punjenja. Zeekrova matična kompanija Geely ima resurse da ostane konkurentna u ovoj dinamičnoj industriji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -