Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIstraga o eksplozijama na Sjevernom toku: Uhvaćen ključni osumnjičenik

Istraga o eksplozijama na Sjevernom toku: Uhvaćen ključni osumnjičenik

Instruktor ronjenja pod sumnjom

Volodimir Z., instruktor ronjenja, posljednji je put viđen u Poljskoj, zapadno od Varšave. Njegovo trenutno boravište nije poznato, prema informacijama iz istrage ARD-a, Süddeutsche Zeitunga (SZ) i Die Zeita.

Prvi nalog za hapšenje

Ovo bi mogao biti prvi nalog za hapšenje vezan za eksplozije na plinovodima Sjevernog toka iz 2022. godine. Te eksplozije su izazvale ozbiljne posljedice u vezi sa energetskom sigurnošću Europe. Ured saveznog tužitelja nije želio komentirati ove navode.

Osumnjičeni i njihova povezanost

Istraga je također identificirala još dva osumnjičenika – jednog muškarca i ženu, oboje su državljani Ukrajine. Ipak, još uvijek nisu pronađeni dokazi koji bi implicirali umiješanost ukrajinske vlade. Kijev je više puta negirao bilo kakvu povezanost s ovim događajem.

Povezivanje s plovnom jedinicom Andromeda

Osumnjičeni su se navodno kretali plovilom Andromeda po Baltičkom moru u septembru 2022. Njemački istražitelji vjeruju da je Volodimir Z. bio jedan od putnika u bijelom Citroen kombiju. Ovaj kombi je snimljen blizu njemačkog otoka Rugen 8. septembra 2022., samo nekoliko sedmica prije eksplozije.

Dokazi i identifikacija

Istražitelji su tokom nekoliko mjeseci prikupili dokaze za identifikaciju Volodimira Z., koristeći fotografije i svjedočenja svjedoka. Ova istraga se nastavlja kako bi se otkrile sve okolnosti oko ovog složenog slučaja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -