Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetUkrajinska Kontraofanziva: Zauzeto 28 Sela, Kursk pod Kontrolom

Ukrajinska Kontraofanziva: Zauzeto 28 Sela, Kursk pod Kontrolom

Ukrajinska vojska je u iznenadnoj kontraofanzivi zauzela 28 sela na teritoriji Rusije. Prema najnovijim informacijama, trenutno kontrolira gotovo 1.000 kvadratnih kilometara u regiji Kursk. Ova prekogranična operacija izazvala je paniku unutar ruskog vojnog i državnog vrha, koji pokušava pronaći adekvatan odgovor.

Dilema u Ukrajinskoj Vojsci

Profesor Maksim Kamenjackij iz Instituta za međunarodne odnose u Kijevu ističe da Ukrajina koristi minimum svojih rezervi u ljudstvu i tehnici. Postavlja se pitanje da li su ove snage trebale biti iskorištene za ojačavanje odbrambenih položaja u Donjecku, gdje Rusi napreduju.

Problemi unutar Ruskog Rukovodstva

Kamenjackij naglašava da je ovaj prodor ukrajinske vojske u Kursk stvorio velike unutrašnje probleme u ruskom rukovodstvu. Oni ne znaju kako da odgovore na situaciju i kako da to predstave svojim građanima.

Ruska Prijetnja i Regionalna Stabilnost

Profesor Kamenjackij također smatra da Rusija ima svoj utjecaj u BiH, Srbiji, na Kosovu, pa čak i u Hrvatskoj. Rusi žele pokazati da EU nije efikasna, a osjećaj nesigurnosti u regionu dodatno se povećava.

Visoka Cijena Sukoba

Prethodna procjena o ljudskim gubicima od početka ruske agresije 2022. godine govori o više od 600.000 poginulih. Ove brojke ukazuju na to da su gubici devastirajući, koliko za Ukrajinu, toliko i za Rusiju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -