Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeMagazinAuto IndustrijaLegendarni McLaren bolid MP4-21 u prodaji: Hamiltonov prvi trenutak u F1

Legendarni McLaren bolid MP4-21 u prodaji: Hamiltonov prvi trenutak u F1

MP4-21: Bolid s nevjerojatnom historijom

MP4-21, fascinantno dostignuće Formule 1, dizajnirao je poznati inženjer Adrian Newey. Ovo je bio njegov posljednji projekt za McLaren prije prelaska u Red Bull Racing. Šasija 21A-03 bila je pod upravljanjem vozača Juana Pabla Montoye tokom utrka u Bahreinu, Maleziji i Australiji. Montoya nije uspio osvojiti pobjede, a bolid je kasnije služio kao rezervni tokom posjete Monaku.

Hamiltonovo testiranje i restauracija

Aukcijska kuća RM Sotheby's nastavlja privlačiti pažnju. Oni tvrde da je Lewis Hamilton testirao ovaj bolid u Elvingtonu i Jerezu u novembru 2006. godine, prije potpisivanja za McLaren. Bolid je potom završio u skladištu sve do restauracije 2019. godine, koju je izvršio McLaren Racing Heritage. Ovo vozilo predstavlja jedan od prvih bolida koje je Hamilton vozio, čime dodatno povećava njegovu vrijednost i važnost u motorsportu.

Originalni motor i kvalitete MP4-21

Za razliku od mnogih drugih starih bolida, šasija 21A-03 sadrži originalni pogonski sklop. U njemu se i dalje nalaze 2,4-litarski atmosferski V8 motor Mercedes, kao i sedmostepeni McLarenov mjenjač. Ovaj motor razvija 750 KS i vrti se do nevjerovatnih 19.000 obr/min. Ova kombinacija performansi i povijesne vrijednosti čini MP4-21 izuzetnim primjerkom iz prošlosti Formule 1.

Sezona 2006. i ekipa McLaren

U sezoni 2006. godine, McLaren su predstavljali Montoya i Kimi Raikkonen. Nakon desete utrke, Montoya je prešao u NASCAR, a zamijenio ga je Pedro de la Rosa. Na kraju te sezone, McLaren je završio na trećem mjestu u poretku konstruktora, zadržavajući svoje mjesto među vodećim ekipama u Formuli 1.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -