Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetU Kanadi se dogodio smrtonosni napad polarnih medvjeda na uposlenika, istražuju okolnosti

U Kanadi se dogodio smrtonosni napad polarnih medvjeda na uposlenika, istražuju okolnosti

U prošloj sedmici dogodio se tragičan incident na otoku Brevoort, jugoistočno od otoka Baffin. Uposlenik Nasittuq Corporation, logističke kompanije koja upravlja radarskim stanicama za kanadsku vladu, napadnut je od strane polarnih medvjeda. Drugi radnici na licu mjesta reagovali su i usmrtili jednog od napadača.

Istraga o napadu polarnih medvjeda

Nasittuq Corporation je saopćila da surađuje s lokalnim vlastima i regulatornim agencijama kako bi se provela detaljna istraga o ovom incidentu. “Sigurnost naših uposlenika nam je najviši prioritet”, naglašavaju iz kompanije, ističući važnost sigurnog radnog okruženja.

Rijetki napadi polarnih medvjeda

Napadi polarnih medvjeda su izuzetno rijetki, ali su se već dogodili u 2023. godini. Ovo je drugi smrtni slučaj ove godine, dok je prošle godine smrtno stradala žena i njen sin u napadu na Aljasci. U Kanadi živi oko 17.000 polarnih medvjeda, što čini dvije trećine globalne populacije ove vrste. Nažalost, njihov broj opada zbog smanjenja lovišta.

Incident u Montani

Pored ovog događaja, u Sjedinjenim Američkim Državama zabilježen je sličan incident. Trogodišnja djevojčica napadnuta je od strane crnog medvjeda u Montani. Službe su kasnije eutanizirale medvjeda za kojeg se sumnjalo da je napao djevojčicu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -