Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetBritanija u haosu: Više od 1.000 uhapšenih nakon nereda

Britanija u haosu: Više od 1.000 uhapšenih nakon nereda

Britanske vlasti su zabilježile stanje haosa u mreži nasilnih nereda koji su započeli 29. jula. U tim neredima, koji su uslijedili nakon ubistva tri djevojčice u Sautportu, uhapšeno je više od 1.000 osoba.

Razlozi za nasilje

Neredi su uzrokovani dezinformacijama na internetu koje su tvrdile da je ubica musliman i imigrant. Ovo je dovelo do nasilja, pljački i rasističkih napada, posebno usmjerenih prema muslimanskoj zajednici.

Reakcija vlasti

Prema izvještaju Komisije šefova nacionalne policije (NPCC), uhapšeno je 1.024 ljudi, a 575 ih je optuženo. Među uhapšenima su i 69-godišnji muškarac iz Liverpoola i 11-godišnji dječak iz Belfasta. Alarmantno je da se čak i trinaestogodišnjakinja izjasnila krivom za nasilne nerede.

Zahtjev za pravdom

Tužilac Thomas Power ističe da je incident izazvao strah među ljudima na meti nasilnika. Policija se trudi reagirati brzo i strogo kako bi spriječila daljnje nasilje.

Povratak masovnim neredima

Ovo su najveći neredi u Velikoj Britaniji od 2011. godine, kada su policijski postupci doveli do sličnih uličnih nasilja. Tada je uhapšeno 4.000 ljudi tokom nekoliko sedmica.

Situacija se polako smiruje nakon pojačanih mjera i restrikcija, ali strah od ponovnog izbijanja nasilja ostaje prisutan.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -