Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeHrana i ZdravljeEpidemija morbila u BiH: Upozorenje za roditelje zbog niske procijepljenosti

Epidemija morbila u BiH: Upozorenje za roditelje zbog niske procijepljenosti

U Bosni i Hercegovini se širi epidemija morbila, poznatih i kao ospice, koja je nažalost odnijela dva mlada života od 17 i 18 godina. Prvi slučajevi zabilježeni su na jugu zemlje, gdje su iz Doma zdravlja Mostar prijavljena četiri slučaja ovog oboljenja.

Apel roditeljima za vakcinaciju

Nadležni iz Doma zdravlja Mostar pozivaju roditelje čija djeca nisu cijepljena protiv morbila da ih odvedu na vakcinaciju. Cijepljenje može značajno smanjiti rizik od teških simptoma kod neimunizovanih osoba.

Niska procijepljenost u Hercegovini

Epidemiološka situacija u Hercegovačko-neretvanskom kantonu bila je povoljna, ali se sada suočava s izazovima. Niska stopa vakcinacije zabrinjava stručnjake. U 2022. godini, samo 44% djece primilo je prvu dozu vakcine, dok je druga doza primljena od samo 35% djece.

Kritična situacija u Federaciji BiH i RS

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, do 7. avgusta registrovano je 6.948 slučajeva morbila, uz dva smrtna ishoda. Najteža situacija je u Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu.

U Republici Srpskoj zabilježeno je 301 slučaj, s najvećim brojem zaraženih u Bijeljini, gdje su 225 slučajeva. Ova situacija naglašava važnost kolektivnog imuniteta i vakcinacije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -