Petak, 20 Septembra, 2024
HomeShowbizzPrstaci: Skupi delikates u BiH dok je izlov zabranjen u susjednim državama

Prstaci: Skupi delikates u BiH dok je izlov zabranjen u susjednim državama

Desingerica snima bogatu trpezu

Desingerica je nedavno na društvenim mrežama podijelila snimak bogate trpeze punog morskih plodova. Ipak, najviše pažnje privukao je tanjir sa prstacima – školjkama čiji je izlov zabranjen u svim mediteranskim zemljama. Ove zemlje uključuju Hrvatsku, Sloveniju, Crnu Goru, Italiju, Albaniju, Grčku i Francusku.

Izlov prstaca u BiH

Prstaci su jedina školjka koja se u ovom trenutku može legalno konzumirati u Bosni i Hercegovini. Naime, izlov u Neumu još uvijek nije zakonski zabranjen, što otežava situaciju kada se uspoređuje s drugim zemljama.

Visoke kazne u regiji

U Hrvatskoj se izlov, izvoz i prodaja prstaca kažnjavaju visokim novčanim kaznama, ali i zatvorom. Međutim, ostaje nejasno kako je desingerica uspjela nabaviti ovu školjku. Iako je u BiH njihova konzumacija legalna, cijena prstaca je veoma visoka. Kilogram košta oko 100 KM, dok porcija u restoranu može iznositi između 40 i 50 KM.

Zašto se ne trebamo ponositi

Iako je moguće uživati u prstacima, mnogi se pitaju zašto se ovim ne bismo trebali ponositi. “Zabranjeno voće” donosi visoke cijene i diskutabilne etičke dileme, pa je važno razmisliti o tome prije nego što se odlučimo na konzumaciju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -