Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetU Rumuniji Zabrana Korištenja Mobilnih Telefona u Školama

U Rumuniji Zabrana Korištenja Mobilnih Telefona u Školama

Prema najnovijim uredbama Ministarstva obrazovanja Rumunije, korištenje mobilnih telefona tokom nastave, takmičenja i ispita postaje zabranjeno. Ove promjene imaju za cilj poboljšanje fokusa učenika i smanjenje distrakcija povezanih s elektronikim uređajima.

Preporučeni Postupci za Učenike

Učenici će moći donijeti svoje mobilne telefone u školu, ali ih moraju smjestiti u sigurnu prostoriju. Učionice će biti opremljene tim prostorijama u koje imaju pristup samo razredni starješine, direktori ili nastavnici. Ova mjera osigurava da mobilni telefoni ne ometaju obrazovni proces.

Posljedice za Prekršaj

U slučaju da učenik prekrši ovu zabranu, nastavnik ima pravo uzeti telefon. Uređaj će biti vraćen roditeljima, a ne učeniku, istog dana nakon nastave. Ova stroga mjera može djelovati kao preventivna strategija usmjerena na disciplinu među učenicima.

Status Učenika koji su Isključeni sa Nastave

Osim zabrane korištenja mobilnih telefona, rumunska uredba također uvodi novu praksu za učenike koji su isključeni sa časa. Umjesto da se označavaju kao odsutni, učenici će boraviti u posebnim prostorijama pod nadzorom sigurnosnih kamera. Ove prostorije će omogućiti učenicima da obavljaju dodatne zadatke uz nadzor pomoćnog osoblja škole.

Ove promjene u obrazovnom sistemu Rumunije predstavljaju važan korak prema unapređenju obrazovnog okruženja i disciplini među učenicima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -