Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetPorast nasilja u Danskoj: Švedske bande predstavljaju ozbiljnu prijetnju

Porast nasilja u Danskoj: Švedske bande predstavljaju ozbiljnu prijetnju

Vrhunska zabrinutost zbog nasilja

Danska se suočava s porastom nasilja vezanim uz švedske bande. Ova pojava postaje sve očiglednija posljednjih mjeseci. Prema statistikama, Švedska ima najveću stopu oružanog nasilja po glavi stanovnika u Evropskoj uniji.

Novine u policijskom nadzoru

Danska policija je nedavno pojačala nadzor putnika koji dolaze vozom iz Švedske. Ova mjera je dio strategije za borbu protiv nasilja. Osim toga, vlada planira uvođenje tehnologije prepoznavanja lica. Ova inovacija trebala bi ubrzati tekuće istrage koje se trenutno provode ručno.

Odgovornost Švedske

Ministar pravosuđa Peter Hummelgaard izjavio je da će Danska vršiti pritisak na Švedsku. Država će tražiti da preuzme odgovornost za nasilje koje se prelijeva na dansku teritoriju.

Posljedice za članove bandi

Načelnik danske nacionalne policije, Thorkild Fogde, najavio je teške posljedice za članove švedskih bandi. “Postojat će cijena koju treba platiti i bit će visoka”, naglasio je Fogde. Ova izjava dolazi u trenutku kada vlasti ozbiljno shvataju ovu prijetnju.

Švedsko ministarstvo pravosuđa do sada nije odgovorilo na zahtjeve za komentar, što dodatno pojačava zabrinutost o trenutnoj situaciji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -