Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetLukašenko o budućnosti Bjelorusije: Odlazak nije isključen, ali se sprema zakon za...

Lukašenko o budućnosti Bjelorusije: Odlazak nije isključen, ali se sprema zakon za zaštitu

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko iznenadio je građane svojim komentarima tokom solarnog obraćanja 10. augusta. Na pitanje o predsjedničkim izborima 2025. godine, Lukašenko je dao neodređeni odgovor.

Neizvjesna budućnost

On je naglasio: “Ne kažem da ću vas napustiti sutra, prekosutra ili tako nešto.” Ova izjava ukazuje na mogućnost promjena u vođstvu Bjelorusije. Također je dodao da će se građani morati navići na ideju da bi Bjelorusiju mogao voditi neko drugi.

Život nakon vlasti

Lukašenko je istaknuo kako planira živjeti blizu svojih građana, govoreći: “Kada odem, živjet ću negdje pored vas u nekom selu.” Njegova izjava implicira da će možda njegov odlazak iz političkog života izazvati nostalgiju među građanima.

Pripreme za penziju

Kako bi se zaštitio, Lukašenko je najavio pripremu zakona kojim bi se kažnjavalo vrijeđanje bivšeg predsjednika i njegove porodice. Prema zakonu, kazne bi mogle iznositi do osam godina zatvora. Ovaj potez izaziva zabrinutost među građanima koji se boje represivnih mjera.

Dugovječnost na vlasti

Lukašenko je na vlasti od 1994. godine i nedavno je proslavio tri decenije vladavine. Poznat je po bliskim odnosima s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji također dugoročno vodi svoju zemlju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -