Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiRegijaStravična nesreća na Lošinju: Najgora u historiji Jadrolinije

Stravična nesreća na Lošinju: Najgora u historiji Jadrolinije

U tragediji koja se dogodila na Lošinju, glavna sekretarka Sindikata pomoraca Hrvatske opisala je incident kao najgoru nesreću u historiji Jadrolinije. Ova stravična nesreća izazvala je brojne upite o sigurnosti plovidbe i stanju opreme na trajektima.

Kako je došlo do nesreće?

Prema riječima kapetana riječke lučke kapetanije, Darka Glažara, trajekt je pristigao iz Zadra sa svim važećim ispravama. Certifikati su važili do novembra, kada je bio planiran redovni servis. Ipak, kako se dogodila nesreća, ostaje nejasno.

Detalji nesreće i žrtve

Dvojica od poginulih su iz Trogira i Solina, dok je treći s područja Zadra. Rampa teška 10 tona, koja je uzrokovala tragediju, navodno nije bila osigurana zaštitnim klinom, što je dodatno produbilo zabrinutost.

Sigurnosni standardi i sistem kočenja

Neslužbene informacije ukazuju na to da su rampe teške više od 10 tona morale imati dodatni sistem kočenja. Prema informacijama iz Novog lista, zapovjednik je pokušao upozoriti pomorce na neosiguranu rampu neposredno prije nego što je ona pala.

Ovaj incident postavlja ozbiljna pitanja o sigurnosti na morskim putovima i potrebnim mjerama kako bi se spriječile slične tragedije u budućnosti. Istražitelji su u toku, a odgovori na ovakva pitanja bit će ključni za sve pomorce i putnike na ovom području.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -