Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeGastro KutakKako pripremiti savršene krofne: Tradicionalni recept iz Austro-Ugarske

Kako pripremiti savršene krofne: Tradicionalni recept iz Austro-Ugarske

Krofna je omiljeni slatki kolač, posebno u periodu praznika. Ove slatke poslastice dolaze iz bogate kulturne baštine Austro-Ugarske. Okruglog su oblika, a mogu imati ili nemaju srednju rupu. Krofnama se dodaju razni nadjevi poput pekmeza, čokolade ili marmelade, a često se ukrašavaju šećerom u prahu.

Sastojci za domaće krofne

Za pripremu krofni potrebni su sljedeći sastojci:

  • 250 ml toplog mlijeka
  • 1 svježi ili suhi kvasac
  • 4 kašike šećera
  • 1 jaje
  • 2 žumanjka
  • 4 kašike ulja
  • 2 kašike ruma ili rakije
  • 1 vanilin šećer
  • 500 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • limunova korica
  • 1 l ulja za prženje

Priprema krofni

Prvo zagrijte mlijeko dok ne postane mlako. U mlijeko dodajte kvasac i kašiku šećera, te ostavite da nabubri oko 10 minuta. U većoj posudi umutite jaje, šećer, ulje, rum i vaniliju. Dodajte brašno, kvasac, prstohvat soli i limunovu koricu, pa zamijesite tijesto.

Pokrijte posudu i ostavite tijesto na toplom mjestu da se digne oko sat vremena. Kada se tijesto podiglo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu, razvaljajte na debljinu od 1 cm i izrežite krugove.

Isecite ostatak tijesta i oblikujte nove krofne. Ostavite ih da se dižu još 10 minuta. U dubokom loncu zagrijte ulje, a krofne pržite prvo s gornje strane. Kada porumene, okrenite ih da se isprže s druge strane. Na kraju, ukrasite prema želji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -