Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetTurska vlada blokira Instagram zbog nepoštivanja zakona

Turska vlada blokira Instagram zbog nepoštivanja zakona

Ured za informacijsko-komunikacijske tehnologije Turske izdao je 2. augusta naredbu za blokiranje popularne društvene mreže Instagram. Ova mjera uslijedila je zbog navodnog nepoštivanja zakona od strane platforme.

Vladini zahtjevi i obećanja

Turski ministar saobraćaja i infrastrukture, Abdulkadir Uraloglu, izjavio je da je tokom razgovora sa službenicima Instagrama dobio uvjeravanja da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni. Posebno se fokusirao na mjere vezane uz suzbijanje kriminalnih aktivnosti na ovoj društvenoj mreži.

Borba protiv terorizma

Uraloglu je istakao da će svi računi u vlasništvu terorističkih organizacija biti zabranjeni. Također, najavio je uklanjanje sadržaja koji promoviše ovakve organizacije. Spomenuo je nekoliko grupa, uključujući Kurdsku radničku stranku (PKK) i Fethullah Gülenov pokret (FETÖ).

Statistika korisnika

Prema podacima kompanije We Are Social Media, Instagram ima više od 57 miliona korisnika u Turskoj. Ovo je značajan broj s obzirom na to da Turska broji 85 miliona stanovnika.

Turska vlada nastavlja s naporima u borbi protiv terorizma i nedozvoljenih aktivnosti na društvenim mrežama. Ovakve mjere postavljaju važno pitanje o slobodi izražavanja i korištenju digitalnih platformi.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -