Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetObilježavanje Međunarodnog dana mladih: Fokus na izazove i prioritete

Obilježavanje Međunarodnog dana mladih: Fokus na izazove i prioritete

Danas se širom svijeta obilježava Međunarodni dan mladih, čiji je cilj skrenuti pažnju na probleme mladih. Ideju o ovom danu predložili su mladi ljudi 1991. godine, kada su se okupili u Beču na prvom zasjedanju Svjetskog foruma mladih Ujedinjenih nacija. Ovaj forum preporučio je proklamaciju Međunarodnog dana mladih, kako bi se podržao Fond za mlade UN-a.

Istorija proklamacije dana

Godine 1998., na prvoj sjednici Svjetske konferencije ministara odgovornih za mlade, 12. avgust proglašen je Međunarodnim danom mladih. Ovu preporuku kasnije je potvrdila i pedeset i četvrta sjednica Generalne skupštine UN-a, koja je usvojila rezoluciju o politikama koje uključuju mlade.

Definicija mladih

Nema univerzalne definicije dobne grupe mladih. U statističke svrhe, Ujedinjene nacije mlade definiraju kao osobe u dobi između 15 i 24 godine. Ipak, član 1. Konvencije UN-a o pravima djeteta definiše “djecu” kao osobe do 18 godina, što stvara dodatne nijanse u razumijevanju ovog pojma.

Situacija mladih u Bosni i Hercegovini

U Bosni i Hercegovini, mladi su osobe u dobi od 15 do 30 godina. Prioriteti mladih uključuju obrazovanje, zapošljavanje i zdravlje. Zdravlje je osnovni uvjet cjelokupnog razvoja društva, a mladi se suočavaju s brojnim rizicima poput pogoršanih životnih uvjeta i lošeg mentalnog zdravlja.

Nažalost, 10 posto mladih u BiH ne posjeduje zdravstveno osiguranje, što dodatno otežava njihov položaj. Ovaj Međunarodni dan mladih poziva na akciju i zajednički rad na rješavanju ovih izazova.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -