Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetŠpanija i Katalonija: Naslijeđe referenduma iz 2017. godine

Španija i Katalonija: Naslijeđe referenduma iz 2017. godine

Uprkos tome što se 2017. godina čini dalekom, politički procesi, poput katalonskog pokreta za nezavisnost, i dalje su aktuelni. Godina 2020. donijela je promijenjenu percepciju vremena. Međutim, u politici, sedam godina ne predstavlja mnogo.

Referendum koji je potresao Španiju

Carles Puigdemont, bivši predsjednik Katalonije, jedan je od ključnih aktera u ovoj priči. On je 2017. godine pokrenuo referendum o nezavisnosti Katalonije. Ovaj događaj izazvao je brojne turbulencije unutar Španije i izazvao međunarodnu pažnju.

Izjašnjavanje Katalonaca

Na referendumu održanom u oktobru 2017. godine, više od dva miliona Katalonaca glasalo je za nezavisnost. Sa izlaznošću od 43 posto, jasno je koliko je ovaj proces važan za mnoge građane Katalonije. Pitanje nezavisnosti Katalonije postalo je primarno u španskoj politici.

Sukobi vlasti i policije

Referendum je otkrio i slabosti španskog političkog sistema. Tokom njegovog održavanja, pojavili su se sukobi između različitih policijskih agencija. Dok je civilna garda pokušavala spriječiti otvaranje biračkih mjesta, Mossos d'Esquadra, autonomna policija Katalonije, omogućila je građanima pristup biračkim mjestima. Ovaj potez izazvao je bijes Madrida.

Zaključak

Referendum iz 2017. godine ostavlja dugotrajan uticaj na Španiju i Kataloniju. Naslijeđe tog događaja i dalje se osjeća. Katalonski pokret za nezavisnost nastavlja biti tema koja izaziva rasprave u društvu i politici.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -