Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetZelenski upozorava na opasnost od eskalacije kod nuklearne elektrane Zaporožje

Zelenski upozorava na opasnost od eskalacije kod nuklearne elektrane Zaporožje

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je objavio videosnimak na kojem je vidljiv dim s područja nuklearne elektrane Zaporožje. Ova situacija ponovo je ukazala na zabrinutost vezanu za sigurnost nuklearnih objekata u Ukrajini.

Trenutni nivoi radijacije normalni

Zelenski je naglasio da su trenutni nivoi radijacije normalni. Međutim, on je istakao da situacija ostaje kritična dok god Rusi kontroliraju ovu elektranu. “Dokle god ruski teroristi drže kontrolu nad nuklearnom elektranom, situacija nije i ne može biti normalna”, upozorio je Zelenski.

Rusija mora snositi odgovornost

Predsjednik Ukrajine također je pozvao međunarodnu zajednicu na akciju. “Čekamo da svijet reaguje, čekamo da reaguje IAEA”, dodao je. Zelenski smatra da Rusija mora snositi odgovornost za svoje postupke, ne samo u vezi s elektranom, već i u širem kontekstu agresije na Ukrajinu.

Samostalna kontrola ključ sigurnosti

On je naglasio da samo ukrajinska kontrola nad Zaporožjem može osigurati povratak u normalu i potpunu sigurnost. Ova izjava još jednom pokazuje koliko je situacija ozbiljna i koliko je važno imati sigurnost na ovim kritičnim infrastrukturnim tačkama.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -