Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeSportOstali sportoviRumunjskoj gimnastičarki vraćena brončana medalja: Skandal na Olimpijadi

Rumunjskoj gimnastičarki vraćena brončana medalja: Skandal na Olimpijadi

Međunarodni sud za sportsku arbitražu (CAS) donio je presudu u korist 18-godišnje gimnastičarke Ane Barbose iz Rumunije. Ova presuda rezultat je administrativne greške u žalbenom postupku vezanom za olimpijske igre.

Oduzimanje i vraćanje medalje

Ana Barbosa je prvobitno izgubila brončanu medalju nakon žalbe američke gimnastičke reprezentacije. Medalja je potom dodijeljena Jordan Chiles. Međutim, žalba Amerikanaca uslijedila je nakon isteka roka, koji iznosi samo jednu minutu od objave rezultata.

Izjave i reakcije

Prema pravilima Međunarodne gimnastičke federacije, žalba koja je podnesena 64 sekunde nakon zvaničnog rezultata smatrana je nevaljanom. Rumunski premijer Marcel Ciolacu nazvao je situaciju “skandalom”, te je najavio bojkot ceremonije zatvaranja Olimpijade. Ipak, konačno je odlučeno da medalja bude vraćena Barbosi.

Barbosina sreća

Kada je čula vijesti o vraćanju medalje, Barbosa je bila u nevjerici. “Ne mogu vjerovati! Izgrlila sam roditelje i nazvala sve koji su mi pomogli”, izjavila je mlada gimnastičarka. Ova situacija otvara pitanja o pravilima i procedurama na olimpijadi.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -