Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetZelenski upozorava na opasnosti kontrole nad Nuklearnom elektranom Zaporožje

Zelenski upozorava na opasnosti kontrole nad Nuklearnom elektranom Zaporožje

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy izjavio je da trenutni nivoi radijacije u Zaporožju ostaju unutar normalnih granica. Međutim, naglašava da situacija nije sigurna dok Rusija drži kontrolu nad ovom važnom nuklearnom elektranom.

Opasnost od eskalacije

U posljednjem obraćanju, Zelenski je upozorio na rizik od eskalacije sukoba. “Trenutno su nivoi radijacije u granicama normale. No, dokle god ruski teroristi drže kontrolu, situacija ne može biti normalna”, istakao je on.

Odgovornost Rusije

Zelenski je naglasio da Rusija mora snositi odgovornost za svoje postupke. Ukazuje na neophodnost međunarodne reakcije, posebno od strane Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). “Samo ukrajinska kontrola nad Zaporožjem može garantirati povratak u normalu i sigurnost”, dodao je on.

Incident u Nikopolju

Prije Zelenskog obraćanja, šef Nikopoljskog regionalnog vojnog administracije Jevgenij Jevtušenko potvrdio je da nuklearna elektrana funkcioniše normalno. Prema njegovim tvrdnjama, Rusi su zapalili veliki broj automobilskih guma u rashladnom tornju, što izaziva dodatne zabrinutosti.

Ovaj incident dolazi u trenutku kada je situacija u regiji napeta, a građani strahuju od mogućih posljedica. Uzimajući u obzir ozbiljnost situacije, pozivi na međunarodnu akciju postaju sve glasniji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -